Opatija - Poliklinika Markušić

Vistabel terapija bora lica

Vistabel_terapija_za_bore

Vistabel je jedan od najpopularnijih minimalno invazivnih tretmana za uklanjanje vrlo izraženih dinamičkih bora na čelu, između obrva i u uglovima očiju. Osim u estetske svrhe, uspješno se primjenjuje i u ostalim granama medicine više od 20 godina. Brz, bezbolan i učinkovit, pokazuje rezultate u pomlađivanju lica već u roku od nekoliko dana, a redovno ponavljanje tretmana osigurava dugotrajno mladolik izgled lica s minimalno vidljivim znakovima starenja.

 

Što je Vistabel?

Riječ je o prirodnom pročišćenom proteinu koji pomaže u usporavanju znakova starenja. Najpoznatije su njegove primjene u liječenju strabizma, glavobolja, disfunkcije čeljusnog zgloba te hiperhidroze i hipersalivacije.

Otkada je 2002. FDA (Američka agencija za lijekove) odobrila njegovu primjenu za tretiranje bora mrštilica na području između obrva, Vistabel primarno mjesto u dermatologiji ima u kozmetičkim tretmanima privremenog uklanjanja bora.

Preparat dolazi u prahu te se otapa u fiziološkoj otopini, a primjenjuje se injiciranjem izravno u mišić pomoću tanke igle.

 

Kako Vistabel djeluje na bore?

Injektiranjem u mišić Vistabel blokira izlučivanje acetilkolina, glavnoga neurotransmitera, odnosno prijenosnika živčanih impulsa između živaca i mišića. Učinak su toga smanjeni rad mišića i dinamičkih bora, koje nastaju uslijed mimike lica (smijanje, mrštenje). Time se ujedno sprječavaju i statičke bore, odnosno trajne linije i brazde na licu koje se, između ostalog, pojavljuju na mjestima dinamičkih.

Nakon ubrizgavanja, mišići se opuštaju, a lice poprima odmoran, svjež i mladolik izgled. Injiciranjem u područja različitih mišića (čelo, između obrva i vanjski kutovi očiju) moguće je:

 • ukloniti bore mrštilice – vertikalne bore između obrva
 • ukloniti bore smijalice – lepezaste bore u vanjskim uglovima očiju
 • ukloniti horizontalne čeone bore vidljive pri podizanju obrva
 • lagano podići i „otvoriti” pogled te razvedriti namršten i ljutit izraz lica

Vistabel se uspješno primjenjuje i u kombinaciji s dermalnim filerima kada se želi korigirati i gubitak volumena ili duboke statičke bore, poput nazolabijalnih bora (oko usana).

Iskoristite 20% POPUSTA 14. svibnja!

NARUČITE SE

 

Tko su kandidati za Vistabel terapiju bora lica?

Kandidati za uklanjanje bora Vistabelom muškarci su i žene stariji od 18 godina koji zbog izraženih facijalnih ekspresija imaju vidljivo izražene:

 • horizontalne čeone bore pri podizanju obrva
 • vertikalne bore „mrštilice” između obrva
 • lepezaste bore „smijalice” u uglovima očiju
 • umoran, namršten ili spušten pogled

Također je važno imati realna očekivanja te svjesnost o privremenom karakteru tretmana s potrebom održavanja.

 

Kako izgleda Vistabel tretman?

Prije tretmana važno je obaviti konzultacije s našim stručnjakom kako bi se utvrdila područja gdje je potrebna primjena i tako dobili željeni rezultati. Tretman traje relativno kratko, a uključuje čišćenje lica, nanošenje anestetske kreme koja će blokirati podražaj na bol te injektiranje preparata u mišiće gdje se javljaju dinamičke bore.

 

Učinak i trajanje Vistabela

Rezultati nakon tretmana vide se već unutar 4 dana, a maksimalan učinak postiže se unutar 4 tjedna. Nakon 3 – 4 mjeseci popušta djelovanje botulinuma, a mišići se počinju ponovno kontrahirati, što se očituje i u ponovnoj pojavi dinamičkih bora. Za kontinuirane i dugotrajne rezultate preporuča se ponavljanje tretmana svaka 3 – 4 mjeseca tijekom prve godine. S vremenom se taj učinak produžuje, pa je većini pacijenata potrebno ponavljanje tretmana dvaput godišnje.

 

Priprema za Vistabel tretman

Nije potrebna posebna priprema. Slobodno napomenite osoblju ako lošije podnosite primjenu igala.

 

Oporavak od Vistabel tretmana

Nakon tretmana možete se vratiti uobičajenim aktivnostima, a od privremenih nuspojava moguće je:

 • oticanje
 • masnice
 • bol
 • blago krvarenje
 • glavobolja

 

Mjere opreza

Vistabel je kontraindiciran:

 • u osoba s mijastenijom gravis, sindromom Eaton Lambert i multipla sklerozom
 • ako postoji infekcija na planiranom mjestu injiciranja ili sistemska infekcija
 • u poremećajima krvarenja
 • tijekom trudnoće i dojenja

U vrlo rijetkim slučajevima moguća je infekcija na mjestu injiciranja, utrnulost, omaglica i smetnje vida. U tom slučaju ne upravljati vozilom i javiti se liječniku.

 

Cijena Vistabel tretmana

Cijenu možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Naš tim

Vedran Markušić, dr. med.

Specijalist oftalmologije

Saznaj više o vedran-markusic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se