Opatija - Poliklinika Markušić

Dermatoskopija

Što je dermatoskopija?

Dermatoskopija ili dermoskopija neinvazivna je metoda površinske mikroskopije kože pomoću instrumenta dermatoskopa, a naziva se još i epiluminoskopija ili epiluminiscentna mikroskopija. Tradicionalno se koristila za razlikovanje melanocitnih i displastičnih lezija te melanoma, kao i drugih zloćudnih promjena. U novije vrijeme dermatoskopija je našla mjesto u dijagnostici niza poremećaja kože, ali i kose, vlasišta i noktiju.

Dermatoskop funkcionalno oponaša povećalo, što znači da povećava površinu koja se pregledava do 10x te ju intenzivno osvjetljava unakrsno polariziranim ili nepolariziranim osvjetljenjem. Na taj način vizualizira strukturu kože sve do njezina donjega srednjeg sloja – retikularnog dermisa.

Digitalna dermatoskopija izvodi se digitalnim dermatoskopom koji omogućuje fotografiranje, pohranjivanje i praćenje dokumentiranih kožnih lezija tijekom dužega vremenskog razdoblja. Prednost je toga pravovremena i točnija dijagnostika, osobito u slučaju zloćudnih promjena koje često u ranoj fazi nalikuju dobroćudnim vaskularnim lezijama odnosno madežima.

 

Kada se radi dermatoskopija?

Dermatoskopija se radi prema indikaciji kada je potreban detaljniji i dublji uvid u problematično područje kože zbog kojega pacijent dolazi na pregled. Obično detaljniju procjenu zahtijevaju novootkrivene pigmentirane promjene na koži ili vidljiva promjena starog madeža (nepravilni rubovi, asimetrija, promjene u boji, veličini ili teksturi).

Gubitak kose ili alopecija stanje je obilježeno pojačanim ispadanjem kose koje može biti uzrokovano oštećenjem folikula dlake, kao i vanjskim utjecajima koji ometaju normalan rast kose.

Dermatoskopija kose i vlasišta (trihoskopija) provodi se kao dio dijagnostike u sklopu liječenja alopecije.

Široka je upotreba dermatoskopije u preventivnom pregledu madeža, koji se svima preporuča jednom godišnje, a osobito pacijentima s povišenim rizikom obolijevanja od melanoma.

U rizičnoj su skupini osobe:

 • s velikim brojem madeža
 • s atipičnim madežima (nepravilni madeži s neoštrim rubovima, različitih boja)
 • svijetle puti
 • koje su više puta zadobile opekline od sunca
 • mnogo vremena provode na suncu
 • koje u obitelji imaju dijagnozu raka kože
 • starije od 50 godina

 

Što može pokazati dermatoskopija?

Dermatoskopskim pregledom prikazuju se značajke pigmentacije, strukture i vaskularizacije sumnjivih promjena na koži. Zahvaljujući tomu lakše je razlikovati melanocitne od nemelanocitnih (displastičnih) lezija te dobroćudne od zloćudnih promjena, primjerice, nekancerozne izrasline poput atipičnih madeža, seboroične keratoze i hemangioma od melanoma.

Dermatoskopijom se mogu identificirati razne bolesti kože, kao što su vitiligo, svrab, lihen planus, diskoidni eritemski lupus.

Dermatoskopija kose i vlasišta (trihoskopija) vizualizira folikularna ušća (otvore), perifolikularnu kožu, vaskularizaciju (krvne žile) i vlasi kose. Pomaže u dijagnostici poremećaja koji utječu na normalan rast kose, kao što su telogeni efluvij i androgena alopecija, tako što prikazuje izgled folikula dlake (normalan, prazan ili fibrozan). Također olakšava procjenu psorijaze i ekcema vlasišta.

Dermatoskopija noktiju povećava vidljivost promjena na noktu čija je procjena ograničena golim okom. Tako će se, primjerice, bolje razlikovati:

 • subungvalni hematomi (podljev krvi ispod nokta)
 • površinske mrlje
 • nemelanocitne i melanocitne lezije
 • razne vrste pigmentacija

 

Kako izgleda dermatoskopski pregled?

Sastavni je dio svakog pregleda prethodni razgovor sa specijalistom dermatologom o problemu kože koji vas muči. Na temelju anamneze i kliničkog pregleda može se indicirati dermatoskopija koja se izvodi

 • beskontaktno (uz unakrsno polarizirano osvjetljenje)

ili

 • prijanjanjem dermatoskopa uz kožu (uz nepolarizirano osvjetljenje).

 

Kontaktna dermatoskopija započinje nanošenjem gela na područje interesa, čime se pospješuje prijenos svjetlosti dermatoskopa kroz slojeve kože i poboljšava vidljivost struktura. Leća dermatoskopa zatim se uz lagani pritisak prislanja na kožu gdje postoje abnormalnosti i fotografira za materijal za daljnje praćenje i usporedbu. Postupak je posve bezbolan i traje nekoliko minuta.

 

Priprema za dermatoskopiju

Nije potrebna posebna priprema.

 

Cijena dermatoskopije

Cijenu pregleda možete provjeriti u našem cjeniku.

Naš tim

Jadranka Markušić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jadranka-markusic

Ana Cvečić, dr. med

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o ana-cvecic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se