Opatija - Poliklinika Markušić

Liječenje alopecije

Alopecija

Što je alopecija?

Alopecija označava gubitak kose/dlaka na tijelu (koristi se i izraz ćelavost). Prosječan čovjek na dan izgubi 50 – 100 vlasi kose, što je potpuno normalan i uobičajen proces. Poremećajem (alopecija) se smatra pojačano ispadanje kose koje je uzrokovalo određeno štetno djelovanje na folikul dlake, odnosno njegov normalan ciklus rasta. On se sastoji od triju faza:

 • anagena (faza rasta) – obuhvaća aktivan rast kose (od 2 do 6 godina) te dlaka na tijelu (oko mjesec dana)
 • katagena (prijelazna faza) – traje oko 3 tjedna
 • telogena (faza odmaranja) – nakon nje dolazi do ispadanja dlake

Osim vlasišta, alopecija može zahvatiti i obrve, trepavice, bradu te ostale dijelove tijela. Može se pojaviti iznenadno ili se pogoršavati s vremenom.

 

Koje su vrste alopecije?

Dvije su glavne podjele alopecije na ožiljnu, nastalu zbog trajnog oštećenja folikula dlake, i neožiljnu, nastalu zbog određenih utjecaja koji ometaju normalan rast kose.

U neožiljne vrste alopecije ubrajaju se:

 • anageni efluvij – gubitak vlasi u fazi rasta koji može zahvatiti kosu, obrve, trepavice i druge dijelove tijela
 • telogeni efluvij – prekomjeran broj vlasi u fazi mirovanja
 • androgena alopecija – genetsko stanje koje se javlja u muškaraca i žena, a označava ga postepeni gubitak kose s tjemena i prednjega dijela vlasišta
 • primarni poremećaj vlasi – gubitak kose nastao zbog lako lomljive kose, prečeste upotrebe topline (sušila, uvijača i sl.) ili genetskih poremećaja
 • alopecija areata – autoimuni poremećaj gubitka kose ili dlaka na tijelu koji najčešće zahvaća kosu i bradu, no može bilo koji dio tijela
 • trakcijska alopecija – gubitak kose uzrokovan mehaničkom silom, poput zategnutog nošenja pletenica, kose skupljene u rep ili agresivnog uvijanja kose

Neki od uzroka trajne, ožiljne alopecije jesu upalna stanje kože (keloidne akne, folikulitis dijela vlasišta…) i druge kožne bolesti (diskoidne lezije u vlasištu, sklerodermija, rak kože, opekline…) koje trajno onemogućavaju obnovu fibroznih folikula i ponovni rast kose.

Najčešće su vrste androgena alopecija – muški i ženski tip, telogeni efluvij te alopecija areata.

 

Što uzrokuje alopeciju?

Uzrok alopeciji mogu biti genetski, okolišni i psihološki čimbenici, stil života te određene sistemske bolesti.

Najčešći je uzrok nasljedno stanje – androgena alopecija – uvjetovano androgenima, tj. muškim spolnim spolnim hormonima. Iako se nazivaju muški, u određenim količinama imaju ih i žene, a u gubitku kose značajnu ulogu ima dihidrotestosteron. Androgena alopecija pogađa i muškarce i žene (u manjoj mjeri, oko 50 %), a razlikuje se ženski i muški tip gubitka kose.

U muškaraca se može javiti već u tinejdžerskim godinama ili ranim 20-ima, u obliku nestanka kose s tjemena i prednjega dijela vlasišta. U žena se očituje u gubitku kose na tjemenu uzduž razdjeljka s postupnim širenjem. U pozadini je poremećaja kraća anogena faza rasta dlake, a produžena faza mirovanja.

 

Među ostale uobičajene uzroke alopecije spadaju:

 • lijekovi – na normalan rast kose mogu negativno utjecati lijekovi kao što su antidepresivi, antikoagulansi (heparin, varfarin), beta-blokatori za liječenje visokog tlaka, ACE inhibitori, neki hormonski lijekovi (npr. kontraceptivi), kemoterapijski lijekovi i dr.
 • hormonalni poremećaji – u žena pojačano ispadanje kose može biti hormonalno uvjetovano: nakon poroda, u menopauzi, kao simptom sindroma policističnih jajnika (PCOS)
 • autoimuno oboljenje (alopecija areata)
 • agresivno postupanje s kosom – prorjeđivanje kose može pospješiti prečesto pranje kose šamponom, primjena agresivnih sastojaka u proizvodima za kosu, često zatezanje i uvijanje kose, upotreba topline te namjerno čupanje kose (trihotilomanija)
 • traume – opekline, zračenje itd.
 • intenzivan stres – veliki fizički i emocionalni šokovi mogu uzrokovati privremeno pojačano ispadanje kose, koje se obično pojavi nekoliko tjedana ili mjeseci nakon stresora (npr. operacije, nagloga mršavljenja, akutne bolesti, velike životne promjene i sl.
 • loša prehrana s nedovoljnom količinom nutrijenata: proteina, vitamina, željeza, cinka

 

Koji su simptomi alopecije?

Simptomi su koji upućuju na pojavu poremećaja:

 • vidljivo prorijeđena kosa
 • pojačano ispadanje kose nakon češljanja ili pranja
 • veća količina vlasi koja ostaje na jastuku

 

Kako se liječi alopecija?

Liječenje alopecije provodi se ovisno o uzroku. U slučaju pojačanog opadanja kose koje traje duže od tri mjeseca preporuča se posjet specijalistu dermatologu kako bi se ustanovio uzrok te započelo liječenje. Na dermatološkom pregledu uzima se osobna i obiteljska anamneza te svi potencijalni vanjski uzročnici prekomjernog ispadanja kose.

Dijagnostika može uključivati sljedeće testove:

 • test povlačenja – povlači se nekoliko pramenova kose na najmanje trima različitim mjestima na vlasištu, mjeri se broj ispalih vlasi te pod mikroskopom određuje faza rasta
 • test čupanja – naglo se čupa 50-ak vlasi, a zatim se mikroskopski utvrđuje faza rasta njihovih korijena
 • trihoskopiju – pregled vlasišta
 • biopsiju vlasišta
 • analizu krvi: mjerenje razine spolnih i hormona štitnjače, razine željeza te nutrijenata

Na temelju dobivenih informacija specijalist radi plan liječenja. Ako se ustanovi da je uzrok alopecije neki vanjski čimbenik, poput lijeka, navike ili stila života, on se nastoji smanjiti ili potpuno ukloniti.

 

Ostali načini liječenja alopecije uključuju:

Primjenu lijekova koji sprečavaju daljnji gubitak kose ili potiču njezin rast

minoksidil – topikalni lijek koji se nanosi izravno na vlasište 1 (žene) do 2 puta dnevno (muškarci). Donosi poboljšanje u otprilike 40 % pacijenata, a potrebna je kontinuirana primjena tijekom godine dana.

finasterid – inhibira pretvorbu testosterona u dihidrotestosteron i njegov učinak na folikul dlake, što rezultira manjim opadanjem kose te rastom nove. Namijenjen isključivo za primjenu u muškaraca.

spironolakton – diuretik koji ometa proizvodnju androgena, stoga učinkovit kod androgene alopecije u žena.

kortikosteroidi – koriste se za liječenje alopecije uzrokovane autoimunom bolešću (alopecija areata). Obično se primjenjuju topikalno, a rjeđe oralno.

 

Tretiranje vlasišta kozmetičkim postupcima

terapija iglicama ili microneedling – tretman iglicama kojima se rade sitni ubodi na vlasištu, odnosno mikroozljede za koje se smatra da potiču obnovu folikula dlake. Ovaj postupak može pospješiti apsorpciju topikalnih kortikosteroida te minoksidila.

PRP terapija – tretman koji se sastoji od vađenja krvi koja se zatim centrifugira, a na zahvaćene dijelove vlasišta ubrizgava dobivena centrifugirana plazma bogata trombocitima i faktorima rasta. Cilj je potaknuti protok krvi do folikula i pospješiti prirodan proces rasta dlake.

terapija laserom – koristi se laserskom svjetlošću niskog intenziteta koja potiče fiziološku obnovu vlasišta, produljuje anagenu fazu folikula te njihov prelazak iz telogene u anagenu fazu.

 

Operaciju presađivanja kose

pri kojoj se folikuli kose vade s jednoga dijela vlasišta i presađuju na mjesta zahvaćena gubitkom kose.

 

Personalizirano liječenje alopecije

U Poliklinici Markušić provodimo personalizirano liječenje prekomjernog gubitka kose pomoću genetskog testa TrichoTest™. Radi se o revolucionarnom pristupu liječenja koji ovim inovativnim testom analizira genetske informacije ugrađene u DNK pojedinca ispitujući 26 genetskih varijacija u 23 gena koji utječu na rast (ili gubitak) kose. Glavni je cilj testiranja moći individualno prilagoditi plan liječenja te predvidjeti njegov ishod na temelju uvida u genetske čimbenike.

Osim genetskih karakteristika, uzimaju se u obzir i informacije iz upitnika o zdravstvenom stanju i životnim navikama koji ispunjavate u sklopu testiranja.

Test se sastoji od uzimanja DNK uzorka bukalnim brisom (s unutrašnje strane obraza). U roku od 4 – 5 tjedana dobivate rezultate te kompletan izvještaj o povezanosti vaših genetskih obilježja s pojavom alopecije, na temelju kojega vam liječnik propisuje personaliziranu terapiju. Genetska se obilježja ne mijenjaju, stoga je test dovoljno provesti samo jednom.

 

Cijena liječenja alopecije

Cijenu tretmana možete provjeriti u našem cjeniku.

Naš tim

Jadranka Markušić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jadranka-markusic

Ana Cvečić, dr. med

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o ana-cvecic

Ivana Bokulić Komes

Viša medicinska sestra

Saznaj više o ivana-bokulic-komes

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se