Opatija - Poliklinika Markušić

CoolSculpting kriolipoliza

CoolSculpting

Kriolipoliza ili CoolSculpting ubraja se u body sculpting tehnike, koje se koriste za estetsko preoblikovanje tijela uklanjanjem masnih naslaga. U kriolipolizi to se postiže tako što se intenzivno hladi masno tkivo kako bi došlo do odumiranja masnih stanica, a zatim i njihova oslobađanja iz organizma prirodnim putem. CoolSculpting je prikladan za muškarce i žene s normalnim indeksom tjelesne mase koji se teško rješavaju tvrdokornih lokaliziranih masnih naslaga unatoč uravnoteženoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. Kritična mjesta obično su trbuh, nadlaktice, leđa i dr.

 

Što je CoolSculpting ili kriolipoliza?

CoolSculpting se može doslovno prevesti kao „hladno skulpturiranje ili oblikovanje”. To je kozmetički postupak kojim se višak masti uklanja primjenom hladnoće odnosno „zamrzavanjem sala”. Pritom se upotrebljava aplikator koji omogućuje potpunu neinvazivnost tretmana: nema rezova, uboda, ožiljaka niti je potrebno vrijeme oporavka. FDA (Američka agencija za lijekove) odobrila je 9 mjesta na tijelu koja se mogu njime tretirati, a to su: podbradak i čeljust, trbuh, bokovi, unutarnji i vanjski dio bedra, područje ispod stražnjice, nadlaktice i leđa.

 

Kako djeluje CoolSculpting?

Učinak zamrzavanja sala temelji se na osjetljivosti masnih naslaga na niske temperature. To znači da se pri upotrebi aplikatora, koji proizvodi hladnoću, djeluje isključivo na masne naslage, a pošteđuje koža i okolno tkivo. Zamrzavanje masnoga tkiva uzrokuje njegovo odumiranje, a tijekom sljedećih nekoliko mjeseci i izbacivanje putem limfnog sustava (oko 25 % masnih stanica).

Uloga je masnih stanica čuvanje viška energije, a njihov broj raste do puberteta. Nakon toga se više ne povećava, već se po potrebi stanice šire kako bi prihvatile novo masno tkivo. CoolSculpting daje trajne rezultate u smanjenju viška masti jer se jednom uklonjene stanice više ne mogu obnoviti.

 

Kako izgleda tretman kriolipolizom?

Postupak kriolipolize započinje nanošenjem gela koji služi kao barijera između kože i aplikatora. Aplikatorom se klizi preko mjesta masnih naslaga, što može izazvati osjećaj peckanja ili hlađenja. Radi se o nelagodi niskog intenziteta, stoga nema potrebe za lokalnom anestezijom. Tretirana mjesta zatim se lagano masiraju kako bi se izravnale neravnine te pospješio protok krvi, što može biti blago neugodno. Trajanje je tretmana 35 – 45 min, a ovisi o površini tretiranoga područja.

 

Priprema za CoolSculpting

Tretmanu prethode konzultacije s našim stručnjakom kako bismo dobili informacije o vašim životnim navikama, tjelesnoj masi te rezultatima koje želite postići. Procjenjuju se mjesta s viškom masti koja se mogu tretirati te, konačno, jeste li kandidat za tretman.

Tom prilikom valja napomenuti osoblju ako ste nedavno imali operativni zahvat, patite li od alergija te od bolesti krvnih žila ili krvnih stanica.

Radi smanjenja pojave podljeva, prije samoga postupka valjalo bi izbjegavati uzimanje NSAID lijekova, koji utječu na zgrušavanje krvi.

Preporuča se održavati normalnu tjelesnu masu.

 

Oporavak od CoolSculptinga

Nakon tretmana možete se odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima. U sljedećih nekoliko dana na tretiranim mjestima može se pojaviti:

 • crvenilo
 • modrice
 • svrbež
 • oticanje
 • osjetljivost kože
 • bolovi kakve izaziva udarac

Prve rezultate moći ćete vidjeti nakon tri tjedna, a veće smanjenje obujma masnih naslaga očekuje se nakon 3 – 4 mjeseca. 6 mjeseci traje potpuna eliminacija masnih stanica iz organizma.

Točan broj ciklusa preporučit će vam medicinski kozmetolog, ovisno o željenim mjestima za tretiranje. Obično je na području trbuha potrebno 4 ciklusa tretmana za značajnu promjenu, a rade se u razmaku od 4 mjeseca.

 

Mjere opreza

Kriolipoliza je kontraindicirana odnosno ne preporuča se:

 • u pacijenata s bolestima krvnih žila i krvnih stanica (krioglobulinemija, paroksizmalna hemoglobinurija, bolest hladnih aglutinina)
 • u pacijenata koji imaju ili su operirali herniju
 • u pacijenata s Raynaudovom bolešću
 • pojedinih neuropatija i neuralgija
 • u poremećaja zgrušavanja krvi
 • ako postoje kožne promjene na planiranim mjestima za tretiranje
 • ženama s dijastazom ravnog trbušnog mišića
 • trudnicama i dojiljama

 

Cijena CoolSculptinga

Cijenu tretmana možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Naš tim

Nensi Perišić

Viši fizioterapeut

Saznaj više o nensi-perisic

Anamaria Popović

Medicinski kozmetolog

Saznaj više o anamaria-popovic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se