Opatija - Poliklinika Markušić

Dermalni fileri

Primjena je dermalnih filera brza, sigurna i gotovo bezbolna metoda pomlađivanja lica. Radi se od injektibilnim tvarima meke konzistencije koje trenutno uklanjaju znakove starenja i preoblikuju konture lica, pružajući prirodan učinak. Hijaluronski dermalni fileri više su od 10 godina omiljena vrsta filera u funkciji uljepšavanja lica zahvaljujući hijaluronskoj kiselini – njihovu glavnom sastojku i prirodnoj sastavnici ljudskoga tijela, s ključnom funkcijom intenzivne hidracije kože.

 

Što su dermalni fileri?

Dermalni fileri punila su gelaste teksture koja se injektiraju pod kožu, a često ih zovemo i fileri za usne ili fileri za lice. Upotrebljavaju se za pomlađivanje i uljepšavanje lica tako što se njima:

 • popunjavaju linije i bore
 • povećava volumen određenih dijelova lica
 • preoblikuju konture lica

Najčešća su područja primjene:

 • oko očiju i usana
 • čelo
 • obrazi ili jagodice
 • usne
 • nos
 • čeljust i brada

Ako je potrebno, mogu se tretirati i vrat, ruke ili dekolte.

 

Koje vrste dermalnih filera postoje?

Filere dijelimo na dvije vrste s obzirom na njihovo djelovanje odnosno sastojke od kojih su sačinjeni:

 • fileri s hijaluronskom kiselinom (hijaluronski fileri)
 • fileri na bazi stimulatora kolagena

Obje skupine sadrže biorazgradive materijale koji se u tijelu apsorbiraju od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. U tome razdoblju traju i dobiveni rezultati, a nakon toga se tretman može ponoviti.

 

Hijaluronski fileri

Hijaluronska kiselina sastavni je dio kože i hrskavičnog tkiva s ključnom funkcijom vezanja vode na sebe. To ima dva važna utjecaja na svježu i mladoliku kožu: dubinsku hidraciju te potporu proizvodnje kolagena i elastina za čvrstoću i elastičnost kože.

Proizvodnja hijaluronske kiseline počinje se smanjivati već nakon 25. godine života, a rezultat su postepen gubitak vlage te prvi znakovi starenja. Osim toga, slabija potpora kolagenu dovodi i do gubitka čvrstoće i elastičnosti kože. To se na koži očituje u pojavi finih linija, bora, gubitku tonusa i umornom izgledu.

Hijaluronski fileri u estetskoj medicini postali su omiljena metoda pomlađivanja zahvaljujući nizu prednosti:

 • imaju blage i rijetke nuspojave uz gotovo bezbolnu primjenu
 • sigurni su i ne štete organizmu
 • kompatibilni su s kožom i biorazgradivi
 • prema potrebi ili želji mogu se prijevremeno razgraditi posebnim enzimom, hijaluronidazom

 

Fileri stimulatori kolagena

Glavna je uloga ovih filera, kako im ime govori, stimulacija kolagena. Za razliku od hijaluronskih filera, nemaju sposobnost vezanja vode, a za njihove rezultate potrebno je određeno vrijeme. Naime, stimulacija kolagena ne događa se trenutno, već nju uvjetuju određeni metabolički procesi u koži koje potiče postepena apsorpcija sastojaka ove vrste filera. Radi se o kalcijevom hidroksiapatitu (vrsta minerala koja se može naći u zubima i u kostima) te poli-L-laktičnoj kiselini, što je sintetički proizveden polimer. Budući da je kolagen ključan za čvrstu i zategnutu kožu, učinak stimulatora kolagena bit će zatezanje i podizanje kože lica.

 

Tko su kandidati za dermalne filere?

Kandidati za dermalne filere osobe su u dobi od kasnih 20-ih nadalje koje

 • primjećuju prve znakove starenja: fine linije oko očiju i usana (tzv. bore smijalice) ili iznad i između obrva (tzv. bore mrštilice)
 • imaju izražene i duboke bore (mogu se javiti već u 30-ima)
 • imaju manjak volumena kože lica (od 40-ih nadalje).

 

Osim toga, indikacije za primjenu filera uključuju i:

 • udubljene podočnjake
 • želju za preoblikovanjem kontura lica (primjerice, donje čeljusti ili nosa) ili naglašavanjem određenih dijelova (primjerice, usana ili obraza)

 

Kako odabrati vrstu filera?

Pri odabiru odgovarajuće vrste filera valja imati na umu da se one razlikuju po svojim formulacijama, što obuhvaća gustoću, koncentraciju hijalurona i veličinu molekula. Izbor formulacije ovisit će o indikacijama, odnosno željenim rezultatima, a također i dobi. S obzirom na individualne potrebe svake pojedine kože, najbolje je odluku o vrsti filera prepustiti iskusnom i stručnom liječniku. Osim što je to siguran put za postizanje mladolikog, prirodnog i privlačnog izgleda, ujedno jamči i sigurnu primjenu proizvoda, koja je iznimno važna u minimalno invazivnim tretmanima.

 

Koje brendove filera imamo u ponudi?

U Poliklinici Markušić koristimo se renomiranim svjetskim proizvođačima filera koji su se posvetili individualiziranom pristupu u estetskim tretmanima lica. Jedan je od njih njemački Merz Aesthetics, obiteljska tvrtka specijalizirana za zdravstvenu njegu koja ima uspješnu povijest poslovanja dužu od jednog stoljeća. U polju medicinske estetike usmjereni su na ispunjavanje individualnih potreba, što je vidljivo u njihovu poznatom brendu hijaluronskih filera – Belotero. Belotero obuhvaća kolekciju od 7 proizvoda osmišljenih za kombiniranu primjenu za postizanje optimalnih rezultata u nizu problematika.

Posebna prednost Belotera jest jedinstvena patentirana CPM (engl. Cohesive Polydensified Matrix®) tehnologija kojom se pomoću različitih razina gustoće hijaluronske kiseline stvara kombinacija zona visoke i niske gustoće. Na taj način filer može oponašati tkivo i optimalno se integrirati u njega, a rezultat su vrlo prirodni rezultati te dugotrajan učinak.

Uz Belotero, za vrhunske rezultate rabimo i nove bioaktivne i biostimulirajuće filere Neauvia Organic, internacionalno priznate tvrtke s proizvodnjom u Italiji. Niz je prednosti koji pružaju Neauvia fileri, a to uključuje i dvije novosti:

 • inovativna, napredna tehnologija koja kombinira odnosno umrežava hijaluronsku kiselinu i PEG (dobro poznat i siguran polimer u farmaceutici) radi sprječavanja imunološkog odgovora organizma
 • odvojene linije namijenjene za žene i muškarce, u kojima su uzeti u obzir drugačiji procesi u koži te njezin biološki sastav s obzirom na spol
 • veća viskoznost i kohezivnost hidrogela koje omogućuju bolju otpornost na mehanički stres, upotrebu manjih količina primjene te prirodnije rezultate
 • termostabilnost – moguće izvođenje tretmana i ljeti, kao i u sklopu drugih kozmetičkih postupaka koji uključuju primjenu topline

 

Koliko traje učinak hijaluronskih filera?

Trajanje hijaluronskih filera ovisi o formulaciji te mjestu koje se tretira, a također i o individualnom metabolizmu koji uvjetuje brzinu razgradnje gela.

Općenito govoreći, fileri mekše konzistencije za popunjavanje bora, koji se injektiraju pliće, traju kraće – između 6 i 9 mjeseci. Oni pak namijenjeni preoblikovanju lica zahtijevaju dublju primjenu, stoga će i njihovo trajanje biti duže – do dvije godine.

Kako bi se rezultati održali, preporuča se ponavljati tretman jednom godišnje, no to će prije svega ovisiti o vašim potrebama i preporuci stručnjaka.

 

Kako izgleda tretman dermalnim filerima?

Na početku uvijek očistimo lice od nečistoća i ostataka šminke te nanosimo anestetsku kremu kako bi se blokirao podražaj na bol. U Poliklinici Markušić koristimo se i najnaprednijom tehnologijom primjene filera – Injection System – koja omogućuje precizno injektiranje filera u kožu te manju bolnost za pacijenta. Ovisno o ciljanim rezultatima, rade se ubodi iglom ili kanilom na jednom ili nekoliko mjesta na licu. Cijeli postupak traje 30 – 60 minuta.

 

Rizici primjene dermalnih filera

Tretman dermalnim filerima smatra se sigurnim s malim rizikom od komplikacija, no u pojedinih pacijenata mogu se javiti sljedeće nuspojave: masnice, crvenilo i oticanje kože, svrbež i potkožni čvorići.

U rjeđim slučajevima moguće su infekcija, upala, alergijska reakcija i ožiljak na mjestu primjene.

 

Priprema za tretman

Nije potrebna posebna priprema.

Radi mjere opreza, prije tretmana valja obavijestiti liječnika ako patite od alergija i kožnih ili neuroloških bolesti te ako ste skloni komplikacijama vezanima uz krvarenje.

 

Oporavak od tretmana

Nakon tretmana odmah se možete vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Blaže nuspojave na mjestu primjene povlače se spontano unutar nekoliko dana.

Za smanjenje rizika od neželjenih reakcija preporuka je neposredno nakon zahvata izbjegavati upotrebu sauna ili solarija, ne izlagati se suncu te ne dodirivati ili pritiskati tretirana mjesta.

 

Cijena dermalnih filera

Cijenu tretmana možete provjeriti u aktualnom cjeniku.

Naš tim

Jadranka Markušić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jadranka-markusic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se