Opatija - Poliklinika Markušić

Dermatološki pregled

Dermatološki pregled

O kakvom je pregledu riječ?

Većina ljudi barem jednom u životu imala je neki kožni problem ili kožnu bolest zbog koje je trebalo obaviti dermatološki pregled. Najčešće su to blage promjene poput pigmentacijskih mrlja ,kapilara, milia, ksantalazmi i slično.

Problematikom kožnih promjena i kožnih bolesti, bave se dermatolozi koji su specijalisti za bolesti kože, kožnih adneksa (kosa, dlake, nokti, kožne žlijezde) i vidljivih sluznica.

Kožne bolesti i promjene su mnogobrojne. Najčešće su to:

 • infekcije (virusne, bakterijske, gljivične, parazitske, itd.)
 • alergije (urtikarije, atopijski i kontaktni dermatitis, itd.)
 • autoimune bolesti (psorijaza, vitiligo, itd.)
 • upalne bolesti (akne, seboroični dermatitis, itd.)
 • bolesti kose i žlijezda (alopecija, folikulitis, itd.)
 • novotvorevine benigni i maligni tumori kože npr. fibromi, bazaliom, melanom, itd.)
 • madeži
 • oštećenja kože (sunčana trauma, opekotine, smrzotine)
 • degenerativne promjene (atrofije, starenje kože)

U domeni dermatologa su i poremećaji koji mogu zahvatiti mirisne žlijezde, žlijezde znojnice, lojnice, mliječne žlijezde, kao i problemi u rastu dlaka i noktiju. Osim toga, dermatološki pregled može obuhvatiti i pregled kose (tjemena i vlasišta), te trihogram (pregled koji pruža uvid u stanje i rast vlasi), kao i klinički pregled vidljivih sluznica.

U tim slučajevima podrazumijeva se i uzimanje uzoraka radi potvrde ili isključenja dijagnoze te određivanje lijekova i terapije radi liječenja problema s kožom. Dermatolog nakon toga treba pratiti učinak terapije te savjetovati pacijenta o promjeni životnih navika i njezi kože nakon što se problemi riješe.

Stručnjaci Poliklinike Markušić u svom radu koriste najsuvremenije uređaje i metode u dijagnostici i liječenju.

Obratite nam se s povjerenjem

NARUČITE SE

Dermatološki pregled uključuje klinički pregled kože i vidljivih sluznica, uz odgovarajuću dijagnostiku. U slučaju potrebe za histopatološkom potvrdom ili isključenjem određene dijagnoze, uzima se bioptički uzorak ili se indiciraju drugi dijagnostički postupci i laboratorijske pretrage.

Promjene na licu ili tijelu koje se mogu pojaviti, a koje dermatologija može uspješno izliječiti su:

 • bradavice i druge izrasline na koži
 • gljivične infekcije
 • dermatitis (kontaktni, atopijski, seborejički)
 • akne
 • bolesti vezivnog tkiva
 • pigmentacije

 

Tko su kandidati za dermatološki pregled?

Problemi s kožom i bolesti kože javljaju se kod oba spola, bez obzira na dob. Tako se na dermatološki pregled može odlučiti osoba kojoj je, na primjer, potrebno uklanjanje crvenila kože i pigmentnih promjena (što uključuje crvenilo, kapilare, hiperpigmentacijske mrlje, staračke pjege), kao i oni koji žele smanjiti vidljivost vena i kapilara. Na dermatološkom pregledu možete dobiti rješenja za smanjenje i ublažavanje problema s aknama te preporuke za uklanjanje različitih promjena na koži, kao što su madeži, ateromi, milije, ksantelazme i drugi. U sklopu dermatološkog pregleda možete dobiti i preporuke metoda za uklanjanje strija i ožiljaka, bez obzira na to kojeg su porijekla. Svaki dermatološki pregled uključuje i uočavanje benignih ili malignih promjena na koži koje zahtijevaju ozbiljno liječenje.

 

Što treba znati prije dermatološkog pregleda?

Važno je odabrati dobro educiranog dermatologa i donijeti na pregled sve prethodne nalaze i informacije o poduzetim zahvatima, kako bi liječnik dobio što bolji uvid u stanje vaše kože i vaše ukupno zdravstveno stanje.

 

Kako izgleda dermatološki pregled?

Pregled započinje uzimanjem anamneze. Potom slijedi klinički pregled kože i vidljivih sluznica, pregled u woodovom svijetlu.

U slučaju potrebe daljnje dijagnostike, uzimaju se uzorci za analizu bakterija i gljivica ili uzorak kože za patohistološku analizu. Na kraju pregleda dermatolog ,ovisno o patologiji traži drugu dijagnostiku kao što su laboratorijski nalazi krvi, urina, stolice ,RTG dijagnostika itd.

U Poliklinici Markušić s velikom se pažnjom radi na prepoznavanju problema kože i definiranju odgovarajuće terapije kako biste što prije riješili probleme i postigli zadovoljavajući izgled kože. Uz to, naši dermatolozi savjetovat će vam njegu koja odgovara vašoj koži kao i profesionalne dermo-estetske tretmane s kojima se postiže regeneracija i pomlađivanje kože.

Sve navedeno u konačnici podiže zadovoljstvo vlastitim izgledom i daje samopouzdanje.

 

Cijena dermatološkog pregleda

Više o cijeni pregleda možete provjeriti u aktualnom cjeniku Poliklinike Markušić te nas kontaktirati telefonski na broj: +385 1 5005 970 ili putem maila info@sinteza.hr za više informacija. Za direktne rezervacije termina kliknite na link.

Naš tim

Jadranka Markušić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jadranka-markusic

Ana Cvečić, dr. med

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o ana-cvecic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se