Opatija - Poliklinika Markušić

Mezoterapija lica

Mezoterapija vlasišta

Što je mezoterapija?

Mezoterapija je dermokozmetička metoda kojom se u srednji sloj kože (dermis) pomoću tankih igala unose otopine aktivnih sastojaka s hidrirajućim, hranjivim i antioksidativnim djelovanjem.

Mezoterapiju je razvio francuski liječnik dr. Michel Pistor 1952. godine, radi liječenja bola i vaskularnih poremećaja. Do kraja stoljeća njezina upotreba proširila se i na kozmetičke svrhe te diljem svijeta postala jedan od omiljenih tretmana za obnovu i pomlađivanje kože.

 

Kako djeluje mezoterapija?

Djelovanje mezoterapije temelji se na unosu aktivnih sastojaka izravno u dermis, gdje oni povoljno djeluju na cirkulaciju, produkciju kolagena i elastina (sastavnica zaslužnih za čvrstu i elastičnu kožu) te zaštitu kože od slobodnih radikala. Ovisno o individualnoj problematici kože, primjenjuje se koktel sastojaka koji će u dermisu djelovati na proces koji je potrebno potaknuti ili popraviti. Rezultati se očituju u obnovljenoj i pomlađenoj koži te smanjenju brojnih nepravilnosti: sitnih bora, opuštene kože lica, pigmentacija, gubitka kose, celulita i strija.

U Poliklinici Markušić koristimo se RRS® mezoterapijskim koktelima s izvanrednim formulacijama namijenjenima nizu kožnih problematika. Dva su primarna aktivna sastojka većine koktela. U nekima je to neumrežena visokomolekularna hijaluronska kiselina, a u drugima organski silikon. Uz njih također dolazi niz pomoćnih sastojaka: vitamini, masne kiseline, aminokiseline, koenzimi, polifenoli, antioksidansi i elementi u tragovima.

I hijaluronska kiselina i organski silikon djeluju protiv starenja tako što stimuliraju aktivnost fibroblasta koji sintetiziraju kolagen i elastin, glavne strukturne sastavnice kože koje joj daju čvrstoću i elastičnost. Stimulirajuće djelovanje RRS® hijaluronskih preparata na fibroblaste (te kolagen i elastin) dokazano je i in vitro istraživanjem.

 

Od pomoćnih sastojaka s pomlađujućim učinkom na kožu posebno se ističu:

 • resveratrol, jedan od najjačih antioksidansa dobiven iz sjemenki grožđa
 • DMAE (dimetiletanolamin), koji učvršćuje i zateže kožu
 • BoNtA 568®, s oligopeptidima koji imaju opuštajući dermalni učinak, te ublažavaju mimičke bore
 • fukoksantin, tvar dobivena iz algi koja pomaže u sagorijevanju masti
 • arbutin, sa snažnim djelovanjem na mrlje i hiperpigmentacije

 

Mezoterapijom je moguće tretirati i problem pojačanog opadanja kose koktelom RRS® XL Hair, posebno namijenjenim toj problematici. Njegovim injektiranjem u vlasište potiče se cirkulacija, a korijen kose opskrbljuje hranjivim tvarima, što stimulira obnovu i rast kose iz postojećih folikula.

 

Biorevitalizacija

RRS preparatima radimo i biorevitalizacijske tretmane koji, za razliku od mezoterapije, zahtijevaju manji broj ponavljanja i djeluju trenutno. U mezoterapiji je učinak kumulativan, te je potrebna serija tretmana.

Učinci biorevitalizacije obuhvaćaju zdravlje i ljepotu kože iz dubljih pa sve do površinskih slojeva. Koža se dubinski hidrira, stimuliraju se fibroblasti u dermisu i djeluje se na slobodne radikale, a na površini postaje glatka i ujednačenog tona. Brojne problematike kože mogu se tretirati biorevitalizacijom: dehidrirana i suha koža te masna i s proširenim porama, bore oko očiju, usana i na dekolteu, tamni podočnjaci i smanjen tonus kože.

 

Tko su kandidati za mezoterapiju?

Mezoterapija pogodna je za muškarce i žene:

 • od 20-ih godina nadalje koji žele preventivno djelovati na starenje
 • od 30-ih godina nadalje s već vidljivim znakovima starenja: sitnim linijama i borama, mrljama i hiperpigmentacijama te opuštenom kožom
 • svih dobi koji primjećuju pojačano opadanje kose
 • koje žele smanjiti vidljivost celulita i strija na tijelu
 • koji žele obnoviti, osvježiti i pomladiti svoju kožu

 

Kako izgleda tretman?

Mezoterapijski tretman traje ovisno o površini tretiranih područja, u prosjeku 30-ak minuta. Na početku čistimo kožu od šminke i nečistoća te nanosimo anestetsku kremu koja će smanjiti bolnost uboda. Ubode u kožu i unos preparata izvodimo pomoću:

 • mesoguna, inovativnog kozmetičkog aparata namijenjenog za preciznu primjenu koktela u željenoj količini te u odgovarajuću dubinu kože
 • mikroiglica (tzv. microneedling mezoterapija) koje kombiniramo s Genosys preparatima bogatima nano-peptidima i biljnim matičnim stanicama
 • klasičnih tankih igala

Mjesta tretiranja može biti lice, vrat, dekolte i tijelo. Ako se mezoterapijom tretira pojačani gubitak kose, tada se koktel tomu namijenjen injektira u vlasište na zahvaćenim mjestima.

 

Koliko je tretmana potrebno za rezultate?

Broj potrebnih tretmana ovisi o dobi, indikacijama i željenim rezultatima. Obično se radi između 5 i 10 tretmana u razmaku od dva do nekoliko tjedana. U tretiranju zrelije kože preporučuje se više ponavljanja i s manjim vremenskim razmakom.

Prvi rezultati vidljivi su već nakon nekoliko dana, no za učinak stimulacije kolagena i elastina treba pričekati nekoliko tjedana. Djelovanje unesenih sastojaka pojačava se i održava kontinuiranom primjenom, stoga se preporuča ponavljanje tretmana nekoliko puta godišnje, a prema preporuci stručnjaka.

 

Priprema za mezoterapijski tretman

Prije mezoterapije potrebno je proći konzultacije s našim estetskim stručnjakom koji će procijeniti stanje vaše kože te u skladu s dobi i ciljanim rezultatima odabrati odgovarajuću formulaciju preparata.

Preporuča se nekoliko dana prije tretmana izbjegavati:

 • izlaganje suncu
 • uzimanje NSAID lijekova protiv bolova, koji utječu na zgrušavanje krvi (radi smanjenja pojave masnica)

 

Oporavak od tretmana

Nakon tretmana moguće su blage prolazne nuspojave u obliku oticanja, crvenila i masnica, koje se povlače spontano u roku od nekoliko dana.

Za sprječavanje neželjenih reakcija potrebno je sljedećih nekoliko dana izbjegavati izlaganje suncu, jaču tjelesnu aktivnost, odlazak na bazen i u saunu.

 

Mjere rizika

Mezoterapija je kontraindicirana u sljedećim slučajevima:

 • trudnoća i dojenje
 • upalni procesi na željenom mjestu za tretiranje
 • poremećaji zgrušavanja krvi
 • akutna faza kroničnih bolesti
 • sklonost stvaranju ožiljnog tkiva
 • onkološke bolesti
 • alergija na neki od sastojaka preparata

 

Cijena mezoterapije

Cijenu tretmana možete provjeriti u našem cjeniku.

 

Naš tim

Jadranka Markušić, dr. med.

Specijalist dermatovenerologije

Saznaj više o jadranka-markusic

Pošaljite nam upit

  Dodajte fotografiju, dokument ili nalaz liječnika

  Naručite se